maandag 28 februari 2011

Dag 6 - 28 februari: Jerusalem


Vandaag gaan we Jerusalem bekijken. 

We beginnen bij 'de Heilige grafkerk'. Hier is het einde van de lijdensweg van Jezus. Het graf van Jezus en de berg Golgotha liggen hier.
Volgens het Christuslijke geloof heeft de Lijdensweg van Jezus 14 staties (gebeurtenissen) en de 11de/12de/13de en 14de statie zijn hier in deze kerk. Ik heb een folder gekocht waarin alle staties beschreven staan.
De 11de statie: Jezus wordt aan het kruis genageld.....Voor elke statie is een aparte ruimte, met als laatste het graf van Jezus. Vanochtend was het nog niet zo druk bij het graf dus dat gingen we als eerst heen. Tegen de tijd dat wij bij het graf zijn, wordt de Grieks Orthodoxe priester wat zenuwachtig door alle toeristen dus werden we tot spoed gemaand. Hierdoor hebben wij niet zo'n zin meer om nog naar dat graf te gaan. Dus dat hebben we niet gezien. 



Na de heilige grafkerk gaan we door het Arameense Kwartier lopen, wat wel erg apart is. Hele smalle steegjes en straatjes. Uit eindelijk komen we bij een cafeétje dat uitkijkt over een mooi gedeelte van Jerusalem. Hier drinken we koffie.



Na de koffie gaan we naar de Klaagmuur en er is een Bar Mitswa aan de gang. Bar Mitswa is het volwassen worden van een jongetje op zijn 13de jaar. Hij wordt ingewijdt in het ware geloof en mag voor het eerst voorlezen uit de Tora. De vrouwen kijken over de afscheidingsmuur hoe hun zoon/broer/neef wordt ingewijd.



Nu gaan we op weg naar Via Dolorosa, de lijdensweg van Jezus. We lopen naar het begin. Daar is de 1ste statie: Pilatus veroordeeld Jezus tot het kruis. We lopen de hele weg af tot we bij de 10de statie zijn en die is aan de achterkant van de heilige grafkerk.

Tijd om alles te laten bezinken en een broodje te eten. We eten een pita broodje met naar keuze Shoarma of Falafel. Na het eten hebben we nog even de tijd en lopen wat door de straatjes en bekijken de winkeltjes. Maar we hebben niets gekocht.

Na deze 'shopping spree' gaan we naar de bus...We lopen eerst nog even langs het huis van Hertzel (de oprichter van de Zionistische Beweging). Dit huis is steen voor steen opgepakt van een andere locatie en weer opgebouwd. Op alle stenen staan ook nummers zodat ze wisten waar ze de stenen weer moesten plaatsen.

Met de bus gaan we naar Yad Vashem (het Holocaust Museum). En ik blijf erbij wat is dat toch een indrukwekkend (in de slechte zin van het woord) stukje geschiedenis. Anneke onze gids verteld aan het einde nog wat over de verschillende monumenten op het terrein. De HeldenPilaar die de verschillende soorten helden in 'het zonnetje' zet. Degenen die verzet hebben gepleegd, degene die hun leven in waagschaal hebben gesteld om anderen te redden. Ook het Kindermonument is zeer indrukwekkend. Een donkere zaal met spiegels waarin 5 kaarsen branden, maar door de spiegels lijken het wel 1.000den kaarsen. Een kinderziel is een ster aan de hemel en zo ziet het er ook uit door de spiegels.



Enigszins bedrukt stappen we weer in de bus terug naar het hotel, waar we aan de bar nog een lekker glaasje wijn drinken voordat we gaan eten. Na de koffie gaat iedereen naar zijn/haar kamer om te slapen, want morgen is weer een drukke dag (de laatste).

NOTE: voor meer foto's van o.a. 'de Heilige Grafkerk' en de Bar Mistwa: https://picasaweb.google.com/Bieljowski/IsraelRondreis02#

2 opmerkingen:

  1. Ziet er mooi uit allemaal hoor! Alleen zouden ze de klaagmuur weleens mogen scheren....
    XXX
    Tom

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ariane,

    Met veel interesse lees ik je verslagen. Is zeer gedetailleerd opgeschreven en goed voor mijn algemene ontwikkeling, hoewel ik ook veel op de zondagsschool heb opgestoken.
    Ben trots op je.


    Je vader

    BeantwoordenVerwijderen