vrijdag 25 februari 2011

Dag 3: 25 februari 2011 - Banias - Nazareth - Gonen

Vandaag begon vroeg, omdat we gisteren zo vroeg zijn gaan slapen waren we vanmorgen ook al weer vroeg wakker. We waren allebei al op voordat de 'belboy' ons kwam wekken met een bons op de deur (er is nl. geen telefoon oid op onze kamer).

Na het ontbijt (wat ook weer goed verzorgd was) op pad naar onze eerste stop.

Banias. Hier is één van de bronnen waaruit de Rivier Jordaan ontstaat. Deze omgeving (de Golan Hoogvlakte) zit vol met bronnen. Het smeltwater van het Hermon gebergte komt hier uit de bergen gestroomd. Verder is in de NatuurPark een tempel van de Griekse God Pan gevonden. Overigens zijn tijdens de opgravingen verschillende tempel complexen gevonden uit de verschillende tijden. Er is een tempel van Pan, een tempel ter ere van de Romeinse Keizer (Augustus) en een tempel van Heronimus, allemaal naast elkaar.




Na het bezoek aan deze prachtige omgeving gaan we op weg naar een wijnproeverij, genaamd Golan Heights Winery. Hier krijgen we een leuke rondleiding van een, duidelijk uit Amerika afkomstige, gids en aan het einde mogen we uiteraard wijnproeven. En het moet gezegd, ondanks het vroege uur is de wijn er lekker. Alleen de desertwijn is niet aan ons (Joke en mijzelf) besteed. Uiteraard is er na het proeven gelegenheid om de wijn ook te kopen. En die gelegenheid laten we niet aan ons voorbij gaan. Ik koop twee flessen van de wijn die we geproefd hebben en een doosje chocolade voor thuis. Joke koopt kruiden en een flesje chocoladelikeur.




Na dit alles gaan we op weg naar Nazareth. Onderweg gaan we ook nog even lunchen en omdat we langs het meer van Galilea rijden lunchen we met Petrus vis, die in het meer leeft. Lekkere vis met friet en allerlei schaaltjes met  salade achtige dingetjes. Al met al erg lekker.

Nu is Nazareth aan de beurt. Voordat we in Nazareth aankomen rijden we door Kana en volgens de bijbel verrichtte Jezus hier zijn eerste wonder, namelijk tijdens een bruiloft maakte hij van water wijn. De arabieren die in het dorp wonen spelen hier dus handig op in en verkopen Kana wijn....maar wij trappen er niet in.

In Nazareth zelf gaan we naar de 'kerk van de aankondiging'. Deze kerk is gebouwd op de grot waar Maria woonde toen zij van Gabriël te horen kreeg dat zij de zoon van God zou baren. De kerk is erg indrukwekkend en volledig ter ere van Maria gebouwd. Bijna alle landen van de wereld hebben een Maria-icoon geschonken en sommige landen waaronder Nederland een ander deel voor de kerk. Nederland heeft bronzen deuren geschonken. Naast de kerk van de aankondiging staat de Kerk van Jozef. Deze is gebouwd op wat volgens de overlevering de grot met de werkplaats van Jozef was.
Na al deze heilige plaatsen is het tijd om heel even door Nazareth te lopen. We lopen soort van Arabische bazaar op waar we toch wat leuke dingen tegen komen.



Nu is het tijd om terug te gaan naar de Kibbutz. Onderweg wordt ons ook duidelijk dat de 'sabbath' op punt van beginnen staat, want iedereen haast zich naar huis.

We eten om 7 uur en hebben daarna een lezing over het leven in de Kibbutz, maar daarover morgen meer...

1 opmerking: