donderdag 24 februari 2011

Dag 2 - 24 februari 2011: Tel Aviv - Kibbutz Gonen

Vanmorgen om half 9 ging de wekker. Snel nog even Tom, Nicky en Tim bellen, het is in Nederland half 8 dus als het goed is zijn ze allemaal nog thuis. Inderdaad iedereen is er nog.

Na het ontbijt vertrekt de bus inderdaad om kwart over 9. Onze eerste stop is: Jaffa (je spreekt uit Jaffo), bekend van de sinasappelen. Jaffa is een havenstadje. Ooit landden de immigranten in Jaffa, waardoor Jaffa enorm groeide. Jaffa werd te groot en wilde uitbreiden, er werd dus een buitenwijk gebouwd: Tel Aviv. Tel Aviv is dus ooit begonnen als buitenwijk van Jaffa, maar inmiddels is het andersom.


Na Jaffa gaan we op weg naar Caesarea, een havenstad gebouwd door Herodus. Hier bekijken we de ruïnes van het theater, het amfitheater, het hippodrome. Erg indrukwekkend allemaal. Herodus leed aan hoogmoedswaanzin, aan achtervolgingswaanzin, maar was een indrukwekkend bouwer.
Doordat er veel op het programma staan, moeten we een beetje vaart maken met het bekijken van alles, dat is wel jammer.





















Na Caesarea is het tijd voor de lunch. We lunchen met falafel en salade in een klein Drzuze restaurantje. Erg lekker en niet heel duur. Falafel, salade en drinken naar keuze voor 30 sheckel (= 6 euro).

Overal om ons heen wordt natuurlijk hebreeuws en soms arabisch gesproken, maar bij het hebreeuws moet ik steeds aan één van de weinige woorden die ik ken denken (deze is voor Tom): Shadaim (ik weet niet zeker of je het zo schrijft). Ik hoop niet dat ik één dezer dagen dat per ongeluk ook ga zeggen (hahahaha).

Na de lunch gaan we op weg naar Akko, havenstad van de Hospitelaren. Hier was eerst een kruisvaardersburcht, later is die burcht volgestort met puin en is er op het puin een paleis gebouwd van El Jazar (bedoeïde krijgsheer). Nu zijn ze bezig al het puin weer te ruimen en komt langzaam maar zeker de kruisvaardersburcht weer tevoorschijn. Tijdens de rondwandeling zag je inderdaad dat sommige stukken nog vol met puin liggen. Onze gids (Anneke) komt hier al vanaf 1977 en elke keer worden er meer zalen blootgelegd.



Na Akko gaan we weer in de bus op weg naar onze Kibbutz in Gonen. In de bus vast aan het blog werken.

Om half 6 komen we in de kibbutz aan. We krijgen de sleutel van kamer 10. Een nette kamer met twee bedden boven, een aanrecht, koelkast. Beneden is de badkamer.

Het eten is in de eetzaal om 7 uur. De eetzaal is een steile klim naar boven, maar het eten is echt erg lekker. Rijst, gehaktballen, rundvlees, groente, salade en koffie met zoete koek na.

Iedereen is helemaal kapot na de korte nacht van gisteren, dus iedereen gaat op tijd naar zijn kamer om er eens vroeg in te duiken. Morgen om 7 uur worden we gewekt en om 8 uur gaan we weer op pad.

2 opmerkingen: