zondag 27 februari 2011

Dag 4 - 26 Februari: Heilige plaatsen rondom het meer van Galilea

Vandaag mochten we uitslapen, want de bus vertrok pas om half 9. Op weg naar het ontbijt blijkt dat het vannacht geregend heeft. De straten van de Kibbutz zijn helemaal nat, en na het ontbijt wordt duidelijk dat het nog de hele dag een regenachtige dag gaat worden. Wat wel jammer is want we gaan vandaag varen op het meer van Galilea.

Onderweg naar de berg van de zaligsprekingen, stoppen we bij een klein Grieks orthodox kerkje, waar we van de priester ook even binnen mogen kijken. Maar wat een overdaat aan bling-bling in het kerkje. Veel Maria iconen en schilderingen op de muren en deuren. 



Na dit korte bezoek gaan we verder naar boven. Boven op de berg van de zaligsprekingen staat een kerkje, wat we bezoeken. De berg van de zaligsprekingen is de berg waarop Jezus zijn discipelen (en andere aanwezigen) toesprak met oa de woorden: Zalig zijn de armen en behoeftigen want zij zullen de aarde bezitten. Vanuit het kerkje hebben ook een mooi uitzicht over het meer van Galilea.



Na dit bezoek gaan we naar het meer van Galilea. Eerst hebben we even de gelegenheid om een kopje koffie te drinken en daarna gaan we varen. Gelukkig voor ons breekt de zon door, en hebben we een lekker tochtje. Het is heiïg dus we kunnen niet ver zien, maar het tochtje is een leuke onderbreking van alle heilige dingen die we gezien hebben. 



Bij terugkomst staan er broodjes voor ons klaar en lunchen we in een soort eetzaaltje. Na het eten trekken we weer verder.

Nu gaan we naar de plek waar volgens de overlevering de wonderbaarlijke brood en vis vermenigvuldiging plaats heeft gevonden en ook hier is natuurlijk een kerkje gebouwd. Wat wel grappig is om te zien is dat al deze kerkjes ontstaan zijn in de byzantijnsche tijd, en dat er na vernietiging toch weer nieuwe kerkjes op dezelfde plek gebouwd zijn.

Vandaag zou een dag van heilige plaatsen worden dus na het bezoek aan het kerkje van de wonderbaarlijke vermenigvuldiging gaan we op weg naar Capernaum (oftewel Capernicum), hier heeft volgens de bijbel en de overlevering Jezus in het huis van Petrus en zijn schoonmoeder gewoond. De kerk is gebouwd boven de ruïnes van het huis van Petrus, maar op zo'n manier dat de ruïnes nog zichtbaar zijn. Verder zijn er veel opgravingen van andere huizen van Capernaum te zien en een oude synagoge. Hieruit blijkt dat in vroeger tijden kerk en synagoge naast elkaar bestonden en ook in vrede met elkaar samenleefde. 


Inmiddels is het weer behoorlijk gaan regenen.

Dit was het laatste bezoek van vandaag, de rest van de middag hebben we vrij. We zijn rond half 4 terug in de Kibbutz en gaan tot het avond eten nog even wat lezen en dit blog schrijven.
Hopelijk kan ik dit vandaag (26 februari) nog posten, maar anders post ik het morgen vanuit Jeruzalem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten