zondag 27 februari 2011

Dag 5: Kibbutz Gonen - Jerusalem


Vandaag vertrokken we om ongeveer kwart over 8 vanuit de Kibbutz richting Bet alpha (het eerste huis). De rit voert ons door Tiberias een relatief grote stad, we stoppen hier verder niet, maar rijden er doorheen.

Bet Alpha is een kibbutz waar tijdens werkzaamheden een mozaïkvloer gevonden werd uit de byzantijnse tijd. Bij verdere afgraving bleek dat hier in de 4de eeuw voor Christus een synagoge heeft gestaan. Deze vloer is zo goed mogelijk hersteld. We krijgen een video te zien met een reconstructie van hoe ze denken dat de vloer gemaakt is.

Na Bet Alpha rijden we door naar Bet She'an. Hier zijn opgravingen van een oude Romeinse stad (Scythopolis) er is ook een berg (Tel) met daarop een oude nederzetting. Op de Tel is ook een boom geplant (een kale boom). Deze boom is gebruikt in de film Jesus Christ Superstar. De opgravingen zijn impossant, waarschijnlijk als alles blootligt is dit de grootste opgraving van een oude Romeinse stad in het Midden-Oosten. De stad is vernietigd door een aardbeving, maar toch is het zeer goed bewaard gebleven.



Na de lunch (falafel) gaan we op weg naar Jerusalem. We rijden door de zeer vruchtbare streek van de Westelijke Jordaanoever (Palastijns gebied) en door de zeer dorre Judea Woestijn (ook Palastijns gebied), langs Jericho naar Jerusalem. Tijdens de rit zien we in de verte de Dode Zee liggen.

Voordat we Jerusalem in mogen moeten we eerst door een check-point.


Eenmaal in Jerusalem, worden we verrast door het prachtige uitzicht. Jerusalem is echt heel mooi. We rijden door naar de Olijfberg om vandaar over Jerusalem uit te kijken (schitterend). Hierna rijden we naar het 'Hof van Getsemane'. Dit is de plek waar volgens het Nieuwe Testament Jezus tot God bad om deze beker aan hem voorbij te laten gaan. Hier ook heeft Judas Jezus aan de Romeinse soldaten verraden.


Nu is het tijd om naar het hotel te gaan. Een zeer mooi hotel.....Even wat anders als de toch wel primitieve omstandigheden van de Kibbutz (hoewel dat ook erg leuk was).

Vanavond gaan we nog een avondtour door Jerusalem maken.
Na het eten is het zover. Met z'n allen in de bus en onderweg naar het mooie uitzicht in het donker. Eerst naar Mt. Scope voor het mooie uitzicht. Prachtig uitzicht. De foto's was natuurlijk een probleem, maar de zelfontspanner bracht uitkomst. 7 sec. is toch iets te lang om je toestel stil te houden.


Door naar de klaagmuur, lekker rustig zo 's avonds. Erg indrukwekkend al die jonge meisjes die zo intens aan het bidden zijn. De mannen zijn van de vrouwen gescheiden, verder moeten de mannen hun hoofd bedekken. Hiervoor zijn bij de 'ingang' kartonnen keppeltjes te verkrijgen. 


Na de klaagmuur rijden we nog door naar de 'menora'. De echte Menora is gestolen door de Romeinen, maar de Britten hebben het Israëlische volk een nieuwe geschonken.

Morgen gaan we Jerusalem bij dag bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten